BILDEGALLERI : Persongalleri - Figenschou


SIDE 1 | 2 | 3
Charlancha Margarethe Lorentine Figenschou (1885 - 1973)


Charlanka Figenschou som helt ung.

Hun var kunsine til min bestefar Jens Julius Øien

 

 

 

 

Takk til Sissel Sandvik for bildet.

 Charlancha Margarethe Lorentine Figenschou (1885 - 1973)

 

Charlanka Figenschou som ungdom.

   

 

 

 

Takk til Sissel Sandvik for bildet.

 


Charlancha Margarethe Lorentine Figenschou (1885 - 1973)

 

Et bilde av Charlanka i godt voksen alder.

 

I mars 2002 fant jeg dette innlegget på Facebook som var lagt inn av  Sveinulf Hegstad:

 

Charlanka Bottolfsen, født i 1885, hadde et eventyrlig liv. Hun var datter av Helgøykongen Christian Figenschou som hadde handelsstedet på øya. Etter et par år på den lokale folkeskolen, ble Charlanka sendt til Bergen for å gå på Amalie Hansens privatskole. Heime igjen, overtok familiens guvernante undervisninga. Et opphold i Tromsø for å ta pianotimer og lære seg språk, ble også en del av hennes dannelse. 16 år gammel, reiste hun til sin onkel Adrian Jakobsen i Hamburg. Jacobsen, opprinnelig fra Risøya, var engasjert av Hagenbecks dyrehage til å hente inn for framvisning det som samtida oppfattet som eksotiske folkeslag. Charlanka var sju år i Hamburg og arbeidet blant annet for Hagenbeck. På kveldstid tok hun timer i kunstmaling. Etter at hun vendte tilbake til Helgøy, gjorde hun flere reiser til land i Europa. I 1923 giftet hun seg med Bjarne Bottolfsen. Som medgift fra hennes far, fikk de Nord-Fugløy hvor de bosatte seg. Øya ga rik tilgang på naturressurser, men var også et av de mest værharde steder mennesker har bosatt seg i nord. De flyttet herfra som siste fastboende i 1951. Fra sin utkant av verden brevvekslet Charlanka med venner fra mange land. En av dem var dikteren Nordahl Grieg som hadde besøkt Nord-Fugløy flere ganger på slutten av 1930-tallet. Han forelsket seg i folket og naturen og planla å bygge seg en dikterhytte her. Grieg omkom, som kjent, under et bombetokt over Tyskland i 1943. Her står Charlanka med brevene fra dikteren. Verdensmennesket som bosatte seg på en klippeøy ytterst mot Nordishavet, døde i 1978, 93 år gammel.

 

På Tromsø gravlund har Charlanka og Bjarne sammen med ett av barna sitt hvilested. Støtta er av grovt tilhogd granitt. En bergart for folket fra Fugløy.

 

Foto: Kjell Fjørtoft. Norges arktiske universitetsmuseum. Rebbenesøya 1973 / Sveinulf Hegstad

 

 


Charlanka Figenschou og brødrene Iwan og Dmitri

 

Her ser vi  Charlanka med brødrene Iwan og Dmitri foran seg.

 

 

 

 

 

 Takk til Sissel Sandvik for bildet.

 


Christian Hagbart Hansen Figenschou (1846 - 1939)

 

Dette er av  Christian Hagbart Hansen Figenschou (1846 - 1939)

Han inngår ikke i min slekt direkte, men hans kone Hansine Flemine Jacobsen hadde en søster, Anne Helmine Jacobsen, som var gift med min oldefar Jens Estensen Øien.

Komplisert?  Forenklet var han inngiftet i min slekt.SIDE 1 | 2 | 3

<< Tilbake
Besøksstatistikk